Karaby Gård

Fåren

Vår fårbesättning består just nu av 55 tackor. De flesta är av rasen Helsingefår, en gammal svensk lantras, dessa djur ingår i en levande genbank och bidrar till rasens bevarande i Sverige. Vi har också en liten grupp med korsningstackor som så småningom ska få lamma vid en annan tidpunkt än den traditionella vårlamning som vi har just nu.

Huvudsyftet med fåren är att hålla markerna runt gården öppna och fina med hög artrikedom. Betesperioden är lång, de får komma ut så fort gräset kommer i maj (och ibland tidigare om väder och vind tillåter) och får gå in i slutet och oktober. Under tiden inne på stall äter de vårt egenproducerade grovfoder (konserverat gräs) och kraftfoder då näringsbehovet är som störst i högdräktighet och digivning.

Våra tackor lammar i mars-april och tackor med lamm får komma ut på grönbete så fort det börjat växa. De lamm som inte säljs som livdjur till andra genbanker slaktas på hösten på ett lokalt slakteri 20 minuter från gården Vi kör själva dit våra djur, slaktkropparna får hänga och möras i ca 5 dagar och vi är sedan med och styckar och packar köttet. Vi har på så vis kontroll på hela kedjan vilket är vårt mål. 

Lammkött

Vi säljer frysta styckdetaljer från våra lamm i gårdsbutiken året runt. När vi slaktar finns också möjlighet att beställa lammlåda. Vi försöker också ta reda på så mycket som möjligt av djuren så vi har även lammlever och hjärta i sortimentet. Kött från vuxna djur, alltså våra tackor, blir mörkare och fylligare i karaktären, vi tycker att det är det bästa köttet. I gårdsbutiken hittar ni vad vi kallar för ”tackakött” med styckdetaljer som entrecote, inner- och ytterfilé samt stekar.

I gårdsbutikens kyldisk hittar ni varmrökt lammstek och lammbog och till jul och påsk kan man beställa fårfiol eller en hel rökt bog. Ring Åsa eller maila butiken@karaby.se för beställning.

Vi tillverkar vår egen grillkorv som vi kallar Karabygrillaren, en korv helt gjord på råvaror från gården. Den består av 80% kött- 59% från linderödssvin och 21 % från helsingetacka, kryddad med vitlök, citronpeppar, rosmarin och timjan.

Skinn och ull

Helsingefåren har en stor variation i färg, teckning och ulltyp. Det gör att varje djur och därmed deras skinn är helt unikt, inget är det andra likt. Skinnen bereds i Östergötland av Tranås skinnberedning och finns i 3 olika ”klippningar”- 35 mm klippning är tjocka och mjuka och perfekta att lägga i barnvagnen eller favoritfåtöljen. 18 mm klippning är tunnare och smidiga att vika ihop och få med sig i ryggsäcken. Båda dessa är tvättbara med ullprogram 30°C eller handtvätt. Sedan har vi mattklippningen där ullen är lång och lockig. Underbara att ha nedanför sängen, framför brasan eller kanske i gungstolen. Dessa är inte tvättbara men man kommer långt med att vädra eller lägga dem i nysnön!

Vi klipper fåren två gånger per år och försöker ta reda på så mycket av ullen som möjligt. Vi sorterar och säljer olika kvalitéer till hantverk, en del passar till att spinna, annat att tova osv. Den smutsiga ullen säljer vi som ”trädgårdsull”. Den är perfekt att använda som täckmaterial runt plantor och buskar, i varmbänk eller i botten på urnan. Ull kväver ogräs och bibehåller fukten i jorden samtidigt som den långsamt bryts ner och tillför näring på lång sikt. Den håller också jorden sval på sommaren och varm på vintern. Och så det bästa av allt, den sägs hålla både rådjur och sniglar borta!

Styckdetaljer av lamm, lammlådor, skinn och ull säljer vi i vår gårdsbutik och via REKO-ring Kristinehamn.