Karaby Gård

Hönsen

På gården finns runt 100 värphöns som större delen av året hjälper till att växelbeta våra marker. Hönsen är av rasen brun Lohmann och därför är också äggen bruna.

Från vår fram tills frosten kommer om hösten bor hönsen i sin ”äggmobil” ute på våra åkrar. Inne i det mobila hönshuset finns sittpinnar där de sover, värpreden, fri tillgång till värpfoder (fritt från fiskmjöl), snäckskal och vatten. Vi fodrar och plockar ägg morgon och kväll. Äggmobilen flyttas minst 2 ggr i veckan för att ge hönsen ständig tillgång till friskt gräs och för att få en jämn spridning av gödseln. Ett elnät runt ”hönsgården” håller räven borta och hönsen kan lätt ta skydd under äggmobilen om det kommer en rovfågel. På dagarna är de ute och betar och sprätter och får fullt utlopp för sina naturliga beteenden. Under denna del av året kallar vi äggen för grönbetesägg, för det är just vad de är, ägg producerade på grönbete.

Vintertid bor hönsen i lösgående system i ladugården där det är varmt och skönt. Här finns sittpinnar, värpreden, sandbad, fri tillgång till värpfoder, snäckskal, vatten och fri tillgång till grovfoder (konserverat gräs). De har även tillgång till rastgård och morötter får de till frukost. Även denna del av året fodrar vi och plockar ägg, morgon och kväll.

De goda äggen med riktigt gul gula kan du köpa i äggboden eller i vår gårdsbutik.