Karaby Gård

Grisarna

Våra grisar är av den gamla svenska lantrasen Linderödssvin som härstammar från Linderödsåsen i Skåne. Det är en utegångsgris som ska vara ute året runt för att bevara de egenskaper som gör att de klarar just detta. Linderödssvinet är den enda oförädlade grisrasen som finns kvar i norden idag och rasen bevaras i levande genbanker såsom den här på Karaby gård. Våra grisar jobbar som markberedare och hjälper oss bland annat att återställa åkermark som varit igenomvuxen men som nu åter ska tas i bruk. De är också suveräna på att äta ogräs och ogräsrötter! Framför allt svinmålla och rötterna från kvickrot

Just nu har vi 3 suggor på gården- Elin och hennes döttrar Matilda och Äva samt galten Viktor och deras gemensamma avkommor.

Våra grisar bor utomhus i stora hagar med hyddor fyllda av halm, året runt. De gillar att äta, sova och böka i jorden. I just den ordningen. Och att bli kliade och lerbada på sommaren när det är varmt. Grisen kan ju inte svettas som vi människor utan kyler ner sig och skyddar sig från solens strålar genom ett skönt lerbad.

Linderödssvinet växer långsamt och köttet blir mörkt och mer grovfibrigt än produktionsgrisen, det liknar mer vildsvin i karaktären men fetare och med mer marmorering. Grisarna är ca året när de är slaktmogna (jmf produktionsgris 6 mån). Utöver det grisarna hittar i sitt bökande äter de krossad spannmål och lite grovfoder.

Griskött

Vi kör själva våra djur till slakt på något av våra två lokala småskaliga slakterier i kommunen, en resa på ca 20 minuter från gården. Vi säljer frysta styckdetaljer från våra utegrisar i gårdsbutiken året runt. När vi slaktar kan det även finnas möjlighet att beställa låda. Vi har även, späck, grislever och hjärta i sortimentet.

I gårdsbutikens kyldisk hittar ni varmrökt skinka och till jul kan man beställa julskinka från Linderödsgris. Ring Åsa eller maila butiken@karaby.se för beställning.

Vi tillverkar vår egen grillkorv som vi kallar Karabygrillaren, en korv helt gjord på råvaror från gården. Den består av 80% kött- 59% från linderödssvin och 21 % från helsingetacka, kryddad med vitlök, citronpeppar, rosmarin och timjan.